Болючі місячні: причини болю та як його позбутися

Болючі місячні
За даними лікарів, до 80% жінок страждають від болю під час місячних.

Беручи до уваги, що статистика враховує тільки тих, хто зібрався і дійшов до лікаря, без перебільшення можна сказати: що таке болючі місячні, на власному досвіді знає кожна жінка. Проте, не всі знають, що саме викликає цей нестерпний біль та як його позбутися. Саме тому ми вирішили зібрати для вас найефективніші способи, які допоможуть позбутися болю внизу живота у ці дні.

Та спершу необхідно зрозуміти, що саме викликає менструальний біль?

Здебільшого менструальний біль пояснюється досить просто. Якщо вагітність не настала, ендометрій (слизова оболонка матки) відторгається від стінок матки. У цей момент виділяються простагландини. Це гормони, які сприяють кращому виходу залишків слизової оболонки матки назовні. Якщо простагландинів утворюється багато, м'язи скорочуються активніше, що і викликає менструальні болі.

До причин надлишкового утворення простагландинів можна віднести:

  1. відсутність фізичних навантажень
  2. внутрішньоматкова спіраль
  3. неправильне харчування
  4. дефіцит магнію і кальцію в організмі
  5. низький больовий поріг
  6. стрес і недосипання
  • Як позбутися менструального болю?

На жаль, повністю позбутися болю внизу живота під час місячних досить складно. Якщо біль до або під час менструації швидко проходить і не завдає вам особливих незручностей, ви практично не звертаєте увагу на початок менструації і ведете звичний спосіб життя, то достатньо лише не перевантажувати організм, уникаючи надмірних фізичних навантажень в ці дні. Але якщо перший день місячних перетворюється для вас на справжні тортури і просто не звертати на нього увагу не вдається, пропонуємо кілька практичних порад, які допоможуть пережити менструальний біль.

  • Тепло

Просто зігрійтеся. Прийміть теплий душ, який сам по собі може допомогти полегшити біль. Вдягніть теплу піжаму або загорніться в улюблений махровий халат. Цей спосіб найкраще підходить для полегшення менструального болю перед сном, тому після душу радимо відразу лягти в тепле ліжко.

  • Поза ембріона

Полежте, а краще трішки поспіть у позі ембріона. Для цього ляжте на бік і підтягніть коліна до живота. Це допоможе розслабити м’язи нижньої частини живота і зменшить біль.

  • Масаж живота і попереку

Масаж попереку допоможе зняти спазми і заспокоїть біль. Його можна зробити самостійно. Візьміть два тенісних м'ячики і ляжте на них попереком. М'ячики повинні опинитися по обидві сторони від хребта на рівні нижніх ребер. Потім почніть обережно “кататися” на м'ячиках, масажуючи м'язи.

Також можна масажувати низ живота, щоб знизити напругу в черевній порожнині. Для цього промасажуйте собі живіт теплою рукою легкими круговими рухами за годинниковою стрілкою.

  • Фізичні навантаження

Якщо ви займаєтесь спортом або зарядкою регулярно, то місячні зазвичай минають безболісно. Більшість жінок вважають, що протягом менструації заняття спортом протипоказані. Але, насправді, це дуже індивідуально.

Заняття спортом забезпечують хорошу циркуляцію крові в м'язах і роблять їх більш еластичними. Матка складається з декількох видів м'язів, тому регулярні фізичні вправи дозволяють полегшити менструальний біль, викликаний скороченням матки. Звісно, ніхто не говорить про встановлення олімпійського рекорду, але проста зарядка точно не завадить. Якщо вас не надихає звичайна зарядка — займіться йогою, почніть з простих вправ.

Займайтесь спортом регулярно. Це допоможе не лише тримати форму, а й знизити біль у критичні дні.

  • Збалансоване харчування

Напередодні й під час менструації спробуйте зменшити споживання кави, міцного чаю, смаженого і гострого. А ось продуктів, багатих калієм, варто споживати більше. Додайте до свого раціону більше кисломолочних продуктів, риби та бананів. До речі, банани ще й настрій допоможуть підняти, що в перші дні місячних точно не завадить. Також пийте більше теплих напоїв: води, узвару, цикорію.

  • Препарати проти спазму та болю

Безумовно, бувають важкі випадки, коли біль настільки сильний, що жоден з перерахованих вище методів не допомагає. Тоді у хід іде важка артилерія —  знеболюючі.
Проте, більшість популярних знеболюючих створені на основі синтетичних матеріалів, мають багато побічних ефектів та можуть викликати звикання.

Саме тому ми радимо використовувати ВІБУРКОЛ. Це німецький препарат, створений на основі виключно природних компонентів. Він має знеболюючу, спазмолітичну та седативну дію. Вібуркол не викликає звикання, має мінімум протипоказань та безпечний навіть для малюків з народження.

Реклама лікарського засобу. Перед застосуванням обов’язково прочитати інструкцію та проконсультуватись з лікарем. Зберігати в місцях недоступних для дітей.
РП МОЗ України № UA/6662/01/01 від 04.07.2017

Людмила Барбир
Предыдущий материал

Людмила Барбир отдохнула в Карпатах и объяснила, почему опасно ехать за границу

Дженнифер Лопес показала свою маску на карантине
Следующий материал

Карантинный дресс-код: Дженнифер Лопес и Алекс Родригес с детьми на прогулке в Нью-Йорке

Новости партнеров